Uued projektid sinu postkastis!

Minu Island. Minu inimesed. Minu ESC – Etheli kogemus vabatahtlikuna!

Minu Island. Minu inimesed. Minu ESC – Etheli kogemus vabatahtlikuna!

Kui nüüd tegelikult aus olla siis otseselt ülalnimetatuist ei kuulu füüsiliselt minule, kuid tahaksin teiega väga jagada oma Euroopa Solidaarsuskorpuse Teenistuse kogemust, kus mul oli rõõm kohtuda paljude just minu inimestega ja seda kõike just ühes kõige ahhetama panevamas Islandi looduses.
Aastal 2019 kevadest sügiseni oli mul suurepärane võimalus ligi pool aastat veeta Islandil tehes oma ESCi organisatsioonis SEEDS Iceland. Organisatsioon on juba päris pikalt tegelenud ja selle tõttu saab seal (eriti suvel) end mitmel moel proovile panna. Peamised rollid, kus kätt proovida sain oli keskkonna laagrite korraldamine ja juhtimine ning töölaagrite elu organiseerimine. Õnnestus kaasa luua ka ühe fotograafia õppelaagri korralduses ning natukene tiimist logistikutele aeg-ajalt puhkust anda. Olin ülimalt õnnelik, kui oma ESCi võimalusi otsides SEEDSi otsa komistasin, kuna keskkonna teemad on mulle südamelähedased ja nad annavad ka võimalusi suviti viibida töölaagrites üle terve Islandi väiksemates farmides, siis lihtsalt see, et oli võimalus minna Islandi loodust nautima oli nagu kirss tordil (väga suur kirss kirss tordil!).


Töö kulgeb 5 kuu jooksul suht laagrite tsüklis, seega väga raske on rutiini langeda. Iga uus laager annab sulle selle korraldajana ka väga vabad käed ning saad end täpselt nii palju proovile panna kui soovid, valida uusi teemasid või jääda oma lemmikteemade juurde. Toredasti jääb ka laagrite vahel aega enese energia taastamiseks ja Islandi avastamiseks. Ja võib end alati julgesti tunda, sest reeglina korraldad seda laagrit koos ühe või kahe teise vabatahtlikuga.

Üks suurimaid õppekohti iseendale oligi spetsiifiliste keskkonnaprobleemide läbitöötamine, et siis selle läbi osalistele ettekandeid ja töötubasid korraldada. Osa keskkonnalaagrist on teoreetiline aga toimub ka palju praktilist, saab minna randu või rohealasid prügist koristama, teha avalikke üleskutseid ka linnarahvale koos laagrilistega, külastatakse Islandi prügisorteerimiskeskust, kus tutvustatakse riigis kehtivaid praktikaid ja tulevikuvaateid, külastatakse ja õpitakse geotermaalenergia kasutuse ja potentsiaali kohta.

burst

Et ka rahvusvahelised osalejad saaks kogeda Islandi võlu, toimuvad päevased tripid Islandi loodusega tutvumiseks. Kuidas paremini demonstreerida kliimasoojenemist, kui taganevate liustike piiridega? Töölaagrid on iseloomult füüsilisemad, kuna tihti minnakse appi kohalikele farmeritele. See osutus ka üheks mu kõige toredamaks kogemuseks, kuna andis võimaluse luua kontakti kohalikega ja näha osana perekonnast Islandi väärtustusi ning elu-olu. Rääkimata sellest, mis imekaunitesse looduslikesse kohtadesse me jõudsime, mida niisama googeldades ei leiaks.

Ausõna, väikestviisi maailmarändurina siiski pean tõdema, et Island on üks riikidest, kus kõige tihedamini lihtsalt suu vajust lahti ja kostus lihtsalt „Vauuuu“ või „Ohhhh“. Vahel mööda fjorde hääletades pidi lihtsalt pikemalt oma lõunapause pidama, et kõik see ilu kuidagi sisse mahuks ja hoomatav oleks. Nii mitmekesise loodusega riiki naljalt ei leia. Lemmikuteks osutusid kuumaveeallikad, mis asusid keset eimiskit ja võisid seal pikalt ka üksinduses istuda ja mõelda, et mida elult üldse veel vaja on.

 

Ja kõik need inimesed! Kui teed, mis meeldib ja lähed kuhu süda kutsub ja juhtub ka, et teisi on sinna nende süda toonud, siis leiad sõpru terveks eluks! Kui viimasel ülevaatlikul vestluses käisin kontoris, siis küsiti, et mis oli kõige suurem väljakutse ESCi kogemuse juures ja mis oli kõige tänuväärsem. Naljakal kombel vastasin mõlemale küsimusele – inimesed.

Programm on rahastatud Euroopa Soldiaarsuskorpuse poolt. Soovid ka sellist kogemust? Vaata meie pakkumisi või kirjuta meile!

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://estyes.ee/wp-content/uploads/2020/05/Laagrilistega-liustikke-imetlemas.jpg);background-size: cover;background-position: center bottom;background-attachment: fixed;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 400px;}div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container.dfd_stun_header_vertical_parallax {-webkit-transform: -webkit-translate3d(0,0,0) !important;-moz-transform: -moz-translate3d(0,0,0) !important;-ms-transform: -ms-translate3d(0,0,0) !important;-o-transform: -o-translate3d(0,0,0) !important;transform: translate3d(0,0,0) !important;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}