Uued projektid sinu postkastis!

Koolituse muljeid Hispaaniast

Koolituse muljeid Hispaaniast

Greete käis EstYESi kaudu Erasmus+ programmi koolitusel “Yes, Experience it Yourself 2”

Novembrikuu teises pooles oli tänu EstYESile kahel eestlasel võimalus külastada Hispaania mägede vahel asuvat Cercedilla külakest seoses Eramus+ koolitusega. Koolituse ametlik nimi oli “Yes, Experience it Yourself 2” ning eesmärgiks arendada ning toetada noortega seotud ettevõtluse projekte.

Eesti esindajateks olin mina – Greete ning Kasper. Oleme mõlemad EstYESi kaudu Eestisse tulnud vabatahtlike mentorid ning õpime hetkel Tartu Ülikoolis. Kuna see ei olnud kummalgi meist esimene Erasmuse projekt, teadsime, et koolitusele minnes on võimalik lennupiletid osta kaks päeva enne koolituse algust ning kaks päeva pärast lõppu (sel juhul tuleb muidugi toidu- ja majutuskulud endal tasuda). Kasutasime seda võimalust, et kahte Lõuna-Euroopa pealinna avastada.

Alustasime reisi 18. novembril pärastlõunal Tallinnast ning õhtuks jõudsime Pariisi. Kumbki meist polnud varem Prantsusmaal ega Pariisis käinud, seega olime väga põnevil, sest pealinna avastamiseks oli 21 tundi.

Hispaaniasse jõudes, olid koolituse korraldajad kõigile osalistele tellinud bussi, mis tooks meid Madridist tunnise sõidu kaugusele väiksesse külakesse – Cercedillasse. Kuna buss oli tellitud alles 20. novembriks, oli meil Madridi avastamiseks peaaegu terve ööpäev. Cercredillas saime kõigepealt korraliku kolmekäigulise õhtusöögi ning algas üksteisega tutvumine. 24 osalejast olid pärit üheteistkümnest riigist: Hispaaniast, Leedust, Prantsusmaalt, Horvaatiast, Kreekast, Ukrainast, Poolast, Ungarist, Gruusiast, Itaaliast ning Eestist.

Järgmisel päeval algas tõsine töö. Korraldajad ning treenerid olid tasemel ning tutvustasid kõigepealt, mida me järgneval viiel päeval käsitleme. Iga koolitusel osaleja pidi juba kodus välja mõtlema noortele mõeldud ettevõtlusega seotud projekti. Tutvustasime üksteisele oma ideesid ning andsime tagasisidet. Mina isiklikult olen väga rahul saadud tagasisidega ning õnnelik selle üle, et sain kuulda teistes riikides toimunud sarnaste projektide kohta. Samuti said selgemaks projekti tugevused-nõrkused ja tuleviku perspektiiv.

Teise päeva õhtul oli kavas kultuuridevaheline õhtu, kus iga riik sai pakkuda kohalikke sööke-jooke. Meie otsustasime kaasa võtta palju Kalevi toodangut, et ei peaks riskima kiiresti rikneva toitu toomisega ning Vana Tallinna likööri. Eesti šokolaadid, kommid ja vahvlid läksid välismaalastele hästi peale ning palju kiideti ka Vana Tallinnat.

Projekti neljandal päeval toimus ühine väljasõit Madridi, kus külastasime kahte ettevõtlusega seotud organisatsiooni. Esimene neist üüris tööpinda firmadele või eraettevõtjatele ning teine tegeles annetatud esemete müügiga. Pood asus piirkonnas, kus enamjaolt elavad immigrandid ning kogu tulu annetatakse peredele, kellel on piiratud finantsilised võimalused.

Viiendal päeval toimus viimane projektide lihvimine, sest pärastlõunal tuli kõigil projekte esitada osalejate, korraldajate ja kohaliku noorteagentuuri esindaja ees. Esitluse tegemise ajal märkasid tähelepanelikud, et väljas sajab lund. Jah, Hispaanias sadas laia lund! Sel ajal oli isegi Eestis maa must ja pigem mudane. Pausi ajal tormasid kõik välja ning mõni osaleja sai esimest korda elus lumesõda mängida. Õhtul ootas meid üllatus kohalike muusikute näol. Saime tantsida kohalikke tantse ja kasutada oma kehaosi rütmipillidena.

Viimane projektipäev oli pühendatud tuleviku tegevustele – kuidas teha nii, et hoolikalt ette valmistatud projekt ellu viia ka reaalselt. Lõpuks sai igaüks kätte Youthpassi, mis tõendab kogemust mitteformaalse õppimise valdkonnas. Õhtu veetsime kohalikus küla baaris, et nautida üksteise seltsi, enne kui kõik kodude poole liikuma hakkavad.

Soovitan kõigile osaleda mõnel Erasmus+ noortevahetusel või koolitusel, sest õppida on tohutult nii teiste kultuuride kui ka käsitletava teema kohta. Mina saavutasin vastava koolitusega põhiteadmised ja ettekujutuse ettevõtlusest ning kuidas seda toetada. Veel sain arendada enda projekti, mõista, kus asetsevad puudujäägid ning mis peaksid olema järgmised sammud. Lisaks sain külastada kahte riiki, kus ma polnud varem käinud ning nautida reisimist ja õppimist üheaegselt!

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://estyes.ee/wp-content/uploads/2019/05/bonding-daylight-friends-1645634-e1559211674150.jpg);background-size: cover;background-position: center bottom;background-attachment: fixed;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 400px;}div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container.dfd_stun_header_vertical_parallax {-webkit-transform: -webkit-translate3d(0,0,0) !important;-moz-transform: -moz-translate3d(0,0,0) !important;-ms-transform: -ms-translate3d(0,0,0) !important;-o-transform: -o-translate3d(0,0,0) !important;transform: translate3d(0,0,0) !important;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}