Uued projektid sinu postkastis!

Kristiina videopostitus: Miks osaleda noortevahetusel?

Kristiina videopostitus: Miks osaleda noortevahetusel?

Peretuttava soovitusel kandideerisin noortevahetusse „Apetur“. Kuna ma ei teadnud, mida projektist oodata, tekkis mõte teha video, mis annab aimu noortevahetuses toimuvast.

Erasmus+ projekti „Apetur“ eesmärk oli edendada noorte liikuvust, algatusvõimet ning vähendada sotsiaalset tõrjutust. Noortevahetusse kaasati 25 osalejat, sealhulgas noortejuhid. Noori oli kohal neljast riigist: Eesti, Hispaania, Itaalia, Gruusia. Kümme päeva kestvale projektile oodati noori vanuses 14–16. Eesti organisatsioon, mida esindasime, oli MTÜ EstYES.

Noortevahetusest valmis video, kus projektis „Apetur“ osalenud noored jagavad oma muljeid. Sealjuures palusin igast riigist vähemalt ühel osalejal põhjendada, miks võiks noortevahetustel käia. Projekti käigus filmisin töötube, vabaajategevusi ning palusin erinevast rahvusest inimestel rääkida oma ootustest ning neid valdavatest tunnetest.

Osalejate kommentaarid:

Maiko,14, Eesti

Tere mina olen Maiko ja olen pärit Valga maakonnast. Kuna käin tihti Ritsu noortekeskuses, siis pakkus sealne juhataja võimaluse registreerida EstYESi noortevahetus programmi, mis toimub Hispaanias. Seal osalevad Eesti, Hispaania, Itaalia ja Gruusia. Mulle väga meeldivad siinsed kultuuriõhtud, kuna seal saab õppida teiste riikide kultuuri ja maitsta erinevaid rahvustoite.

Tamar, 15, Hispaania

Tere, ma olen 15aastane ning pärit Hispaaniast. Mina arvan, et see noortevahetus on hea võimalus, selleks et leida uusi sõpru, õppida palju uut teiste riikide kultuuri kohta ning külastada kauneid kohti.

Hedvig, 16, Eesti

Tere, ma olen Hedvig ja ma olen kuusteist. Selles noortevahetuses saad kindlasti väga palju enesekindlust juurde, sest sind pannakse pidevalt uutesse olukordadesse ja pead lahendusi leidma erinevatele probleemidele. See on koht, kus su arvamus loeb ja inimesed siiralt tahavad sinu arvamust kuulda ja see on koht, mis paneb sind väga vajalikuna ennast tundma.

Lizi, 15, Gruusia

Minu nimi on Lizi ja ma olen pärit Gruusiast. Kohe, kui ma kuulsin GYE organisatsioonist (Georgian Youth for Europe) teadsin, et sooviksin seal osaleda. See on organisatsioon, mis teeb koostööd Erasmus+ ga, mis saadab noori vanuses 13 kuni 30 noortevahetustesse ning vabatahtlikule tööle. Mul läks hästi ja mul õnnestus saada osa sellest projektist. Seal olles elasime koos Eesti, Itaalia ja Hispaania noortega. Ma õppisin nendelt väga palju. Noortevahetus on üks parimaid viise noorel avastada, kes sa oled ja mida oma elus soovid saavutada. Kui sa tahaksid reisida mõnda teise riiki, õppida teiste kultuuri, leida uusi sõpru, soovitaksin osaleda Erasmus+ noortevahetuse projektis.

Francesco,15, Itaalia

Tere, mu nimi on Francesco ja olen 15aastane. Tulen Palermo linnast, Itaaliast.

Mulle väga meeldib see noortevahetus, sest me võtame osa erinevatest projektidest koos lastega ning erinevatest rahvustest inimestega. See tekitab häid emotsioone, sest see kõik on vabatahtlik. Teeme erinevaid tegevusi ning saab suhelda erinevates keeltes.

Mul on väga hea meel, et selles vabatahtlikus programmis osalesin. Badalona on üks väike linnake Barcelona ligidal. Väga armas linnake, mis asub mere ääres. Õhtuti korraldatakse rahvus teemaõhtuid. Iga õhtu erinev rahvused. Räägitakse kommetest, söökidest, keelest. Mulle väga meeldis programm ja tahaks tänada Erasmus+. Ma leidsin sealt väga palju uusi sõpru.

Teksti tõlkis itaalia keelest: Epp Õun.

Kristiina, 14 a (Viimsi Keskooli 8. klassi õpilane)

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://estyes.ee/wp-content/uploads/2019/05/bonding-daylight-friends-1645634-e1559211674150.jpg);background-size: cover;background-position: center bottom;background-attachment: fixed;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 400px;}div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container.dfd_stun_header_vertical_parallax {-webkit-transform: -webkit-translate3d(0,0,0) !important;-moz-transform: -moz-translate3d(0,0,0) !important;-ms-transform: -ms-translate3d(0,0,0) !important;-o-transform: -o-translate3d(0,0,0) !important;transform: translate3d(0,0,0) !important;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}